Foredrag

Sid ikke inde, når alt håb er ude.

 

Jeg har efterhånden holdt rigtig mange foredrag i mange forskellige sammenhænge,så er jeres forening,firma, skole etc. interesseret kommer jeg gerne forbi og fortæller om mine oplevelserude omkring i verden.

Cykel eventyr

12.000 km cykel eventyr igennem Sydamerika

 

5 måneder og 12.000 km på cykel gennem Uruguay, Brasilien, Paraguay, Bolivia, Chile og Argentina.

Fortællingen om et kontinent der altid har fascineret mig, om folkene, historien, kulturen og ikke mindst naturen. Om at komme op af sofaen, udfordre sig selv, og gøre noget ved sine drømme.

Om at trodse fordomme, frygt og sund fornuft og gribe eventyret, og finde ud af, at verdenen er langt bedre end sit rygte.

Jeg fortæller ukompliceret og direkte om mine 140 dage med dårlige veje, paradisisk natur og barske levevilkår, der uvilkårligt sætter ens egen hverdag og verden i et lysende klart relief.

En tur der gør det muligt at overgive sig til en sjældent luksus som fred og ro, masser af plads og en dyrebar ensomhed, der nogle gange efterlader én melankolsk og eftertænksom, men frem for alt taknemmelig.

 

Pct, 4300 km, mexico til canada, hike, terapi, mød dig selv,

Til fods fra Mexico til Canada

Pacific Crest Trail - Maxico til Canada.

Fortællingen om, som den første danskere prøve kræfter med hikernes Mt.Everest, den 50 cm brede og 4300 km lange Pacific Crest Trail, der starter på grænsen Mexico/USA og slutter 15 km. inde i Canada.

Foran mig venter uspoleret vildmark ,stegende ørken, dræberbier, skorpioner, dehydrering, klapperslanger, bjørne,pulvermad, vabler og lokale hillbillyes.

Jeg skal krydse 40 Wilderness areas, 24 National forest, 7 National parks, 3 State parks, 14 Indianer reservater, 1000 søer, 19 canyons og 57 bjergpas.

En ordentlig mundfuld, og der har der også været flere på toppen af Mt.Everest, end der har fulført Pacific Crest Trail. Succesraten er 30%.

Men det er også historien om at opfylde en 20 år gammel drøm. Om at lære sig selv og sine begrænsninger at kende. Om at være alene, gå vildt, se en grizzly i øjenene, og én gang for alle, at ændre sit syn på sig selv, verden omkring én, og et backcountry Amerika, der ligger meget langt fra vores gængse forestillinger om landet, og hvad det rummer.

Foredraget er suppleret med flotte billeder og filmklip fra turen.

Nordspanien

Picos de Europa - Nordspaniens bjerge

Picos de Europa har æren af at være Spaniens første nationalpark. Allerede i 1918 blev noget af området fredet, og i 1935 blev Nationalparken Picos de Europa oprettet.

Her i dette område går historie og natur hånd i hånd, og overrasker dig ved hvert skridt du tar`. Her er udfordringer nok for de fleste. Her kan du opleve nogle af Europas mest halsbrækkende tinder, eller ta´en rolig vandreture fra den hyggelige bjerglandsby Bulnes, som kun kan nåes til fods eller med "funicular", et lille tog der kører 2200 meter gennem bjerget fra Poncebos, en tur der varer 7 min.

Området har udover nogle af de mest spektakulære bjerge i europa, et rigt dyre og planteliv, og er da også optaget på UNESCOs liste over Biosphere Reserv.

Gribbe og Kongeørne ser man dagligt, og er man heldig er her også Los, Ulv og Bjørn. Jeg så f.eks en bjørn her i 2005.

Jeg kommer i foredraget ind på området rundt om parken, der rummer mange interessante ting, såsom hulerne ved Altamira med de berømte hulemalerier, den smukke gamle by Santialiane del Mar, og her er en af Spaniens ældste kirker. Og for folk med stærke nerver, findes der et museum fra inkvisitationens tid, der får enhver Steven King film til at blegne. Jeg kommer også i foredraget forbi den smukke og forrevne spanske nordkyst, samt en hurtig afstikker til den lille landsby Guernica, udødeligtgjort af Picasso, og videre en smut forbi det nye Guggenheim museum i Bilbao. En fortælling der helt sikkert vil få dig til at overveje Nordspanien næste gang du skal vælge rejsemål.

Discovery road

Da stien delte sig, valgte jeg den mindst befærdede. Dét har gjort hele forskellen. (Robert Frost)

Hvis man har installeret den store TV pakkevil éns syn på verden hurtigt blive overskygget af frygt og afmagt. Men verden har til alle tider, og for alle generationer, altid været af lave.

Derfor kan det være befriende at snøre vandrestøvlerne eller pumpe cyklen og opdage at tågen letter. Det er også en gammel sandhed at det er svært at flytte sig mentalt uden at flytte sig fysisk. Vi er ikke skabt til et liv i lænestolen.

Jeg vil i dette foredrag fortælle om farverige mennesker og steder jeg har besøgt fra Lapland til Ildlandet og meget derimellem, sågar en afstikker ud i universet så vi lige får vores størrelse og vigtighed i rette perspektiv. Foredraget er suppleret med flotte billeder, fortalt med lige dele humor og alvor og det hele skulle gerne ende ud i at man næste gang overvejer vandrestøvler eller cykel når der skal planlægges ferie.

Endurance

Shackeltons sidste rejse.

Ernest Shackleton er kynisk set en af polarforskningens største fiaskoer. Han nåede stort set ingen af de mål han satte sig, og alligevel er fortællingen om ham og hans skib Endurance en af polarforskningens største bedrifter.

Med Antarktis kyst i sigte fryser Endurance uhjælpeligt fast i isen i det uforudsigelige Weddell Sea. Shackleton og mandskabet overværer hjælpeløst Endurances 10 måneders lange dødskamp, før skibet endelig forsvinder under isen. Shackleton og hans mænd, glemt af omverdenen der er optaget af 1. verdenskrig, starter en 4 måneder lang vandring over isen, for til sidst at nå åbent vand, og i redningsbådene fra Endurance når de frem til det stormomsuste klippeskær Elephant Island. "En så vild og ugæstfri kyst har jeg aldrig set før " skrev fotografen Hurley i sin dagbog. Herfra ville Shackleton, sammen med 5 besætningsmedlemmer, i en utæt 22 fod jolle, prøve at nå South Georgia Island 1300 km væk. Og derfra skaffe hjælp til de tilbageværende på Elephant Island.

Med udgangspunkt i Caroline Alexanders bog "Shackeltons sidste rejse", besætningens dagbøger, og ikke mindst ekspeditionens fotograf Hurleys fantastiske fotos fortæller jeg historien om Endurance "Polarudforskningens sidste store vovestykke - en så storslået fiasko, at det blev en af verdenshistoriens allerstørste bedrifter. Skibet var af træ - mændene af jern" som Bent Stenbakken skrev i Nordjyskes anmeldelse af Shackleton sidste ekspedition.

Foredraget er suppleret med bla. Hurleys billeder.

Thomas Mølgaard 

2084 1119

thmoelgaard@gmail.com